Napló

 

 

2018. szeptember
Átadták az Érd Szent István utca két új közúti felüljáróját.
Részletek  

2018. április
Az új Galvani Duna-híd tervezésre kiírt nemzetközi versenypályázaton a Bright Field Studios-al és a Pipenbaher Consulting Engineers-sel közös konzorciumunk pályamunkája “megvételt” nyert.
Részletek >  

2016. február
Építik a Zalalövői völgyhidat. Hamarosan helyére kerül a több, mint 600 m hosszú felszerkezet.
Cikk a NIF honlapján
Részletek >


  

2016. január
Elkészült az M43 autópálya új szakasza. Budapesttől Temesvárig egy órával rövidebb menetidő Szegedtől az országhatárig, 18 híd, 4,3 millió m3 megmozgatott föld. A teljes M43 kiépítésével az M5 autópályától közel 60 perccel rövidebb menetidővel érhető el a határátkelő– írja a NIF.
Videó a szakaszról  


  

2015. december
Átadták a békéscsabai Orosházi úti felüljárót.A 2×2 sávos hídon az autósok dinamikusabban, a külön kialakított átvezetéseknek köszönhetően a gyalogosok és kerékpárosok sokkal biztonságosabban haladhatnak az új, Orosházi úti közúti felüljárón, mely Békés megye első ferdekábeles hídja.
Részletek > 


  

2015. december
Megújult Vác állomás. „Régi fényében tündököl a felvételi épület, felújított vasúti pályával, korszerű vizuális utastájékoztatási rendszerrel, akadálymentes liftekkel gyarapodott az állomás. Az utasforgalmi csarnok kibővült, az új magasperonokon várakozókat tető védi, a vonathoz igyekvők tágas, lifttel felszerelt aluljárókon keresztül közlekedhetnek és modern utastájékoztató rendszeren követhetik a szerelvények érkezését-indulását.” – írja a NIF.
Részletek > 


  


2015. november
Átadták a 21. számú főút egy 2x2 sávosra bővített szakaszát Lőrinci, Apc és Zagyvaszántó, valamint a Jobbágyi és Szurdokpüspöki térségében. Mindkét szakaszon teljes pályaszerkezet cserét végeztek, így biztosítva a jobb teherbírást és a hosszú távú állagmegőrzést. A szélesítés mellett különszintű csomópontokat, turbókörforgalmakat, új gyalogos és kerékpáros aluljárókat, a Szuha-patak felett új hidakat, vadátjárót létesítettek. A párhuzamos utakat felújították, az érintett útkereszteződéseket átépítették javítva a biztonságos közlekedés feltételeit, csökkentve a balesetek számát.  

2015. november
Felavatták a Tamási kerékpáros fahidat. A híd ünnepélyes átadására 2015. november 3-án került sor. A híd szerkezeti rendszere kéttámaszú, alsópályás, kétcsuklós ívhíd, teherhordó pallókra fektetett keményfa kopóréteggel, függesztő rudas kialakítással, melyek a kereszttartókhoz függőlegesen csatlakoznak. A híd a Termál-híd nevet kapta, utalva ezzel a közeli termálfürdőre.
Részletek > 
  

2015. szeptember
Hivatalosan is átadták a Meszlényi hidat.
Részletek >   

2015. szeptember

Az elkészült 3-as számú főút vasúti felüljáró hídja és a kapcsolódó csomópont.
Részletek > 
  

2015. augusztus
Sikeresen lezajlott a 21. számú főközlekedési út Hatvan-Salgótarján közötti szakaszára tervezett két öszvérszerkezetű híd próbaterhelése. A 16+565 km és 20+979 km szelvényben tervezett vasbeton pályalemezzel együttdolgozó, két, illetve három főtartós acélszerkezetet 4 db 32 tonna össz-tengelyterhelésű gépjárművel próbaterhelték.
Részletek >

  

2015. június
Elkészült a Dunaföldvár-Solt kerékpárút. A solti Kis-Duna ág feletti felhagyott vasúti acélhidat fa pályával kerékpáros híddá terveztük át.
Részletek >
  

2015. június

Átadták a forgalomnak a Békéscsaba Orosházi úti felüljárót. A korábbiakban lezajlott próbaterhelést követően június elején az autósok újra birtokba vehették a felüljárót. A kiegészítő munkák még zajlanak, a végleges átadás nyár végén várható. https://www.facebook.com/nifzrt/posts/449184195254727 http://www.beol.hu/bekes/kozelet/birta-a-terhelest-az-oroshazi-uti-feluljaro-613579 


  
   


2015. május

2015. május 17-én, immár 3. alkalommal került megrendezésre a Hídépítők Napja. Az eseménynek a Műegyetem Rakpart adott otthont. A rendezvényt rendhagyó hídépítő versenyre is sor került. A résztvevő csapatoknak raklapok segítségével kellett egy 5432,1 mm szabad nyílású szerkezetet építeni. Szabados Mihály kollégánk a tervezők csapatában vett részt.

 
   


2015. május

Elkészült a hatvani intermodális csomópont. Május 11-én került sor a köz- és díszkivilágítás komplex próbájára.

 
   


2015. április

A Nyugati téri felüljáró próbaterhelésát április 12-én végeztük a BME munkatársaival. A felüljárón 24 tonnás teherautókkal vizsgáltuk a hídszerkezet viselkedését. http://vs.hu/kozelet/osszes/vasarnap-egy-idore-lezarjak-a-nyugati-teri-feluljarot-0410 http://hvg.hu/cegauto.autoshirek/20150410_Probaterheles_lesz_a_Nyugati_ter_felett_e

 
   
2015. április

Épül a zalalövői elkerülő út, egy 600 m hosszú acél híd. Az elemeket a helyszínen hegesztik össze, majd nyártól tolják a pillérekre.

 
 
2015. április

Elkészültek a Tamásiba tervezett faszerkezetű gyalogos ívhíd kiviteli tervei. Jelenleg az alépítményi munkák zajlanak.

 
 

2014. december

Ideiglenesen forgalomba helyezték a hatvani hidat. A csomópont komplex tervezését cégünk végezte.
Részletek >

 
 

2014. december

Átadták a felújított Gyoma–Békéscsaba vv. szakaszt. Cégünk a vasút vonalszakasz út-, műtárgy, építészeti és környezetvédelmi tervezését végezte. Közülük a legjelentősebb az új gyomai közúti aluljáró.

 
 

2014. november

Megkezdték a siófoki Vitorlás utcai aluljáró építését.

 
   


2014. november

Részt vettünk a Hidász Napokon. A kétnapos konferencián Pál Gábor ügyvezető tartott előadást a magyarországi gyalogos hidakról, valamint ismertettük az új hatvani csomópontot is.

 
 
2014. november

A bajai kerékpáros híd próbaterhelésén jártunk.

 
 
2014. október

A Nemzeti Közlekedési Napokon bemutattuk a bajai híd 3d modelljét. Egy alkalmazás segítségével a látogatók megcsodálhatták az épülő bajai hidat.

 
 

2014. október

Elkészült a Hassmersheim-i (Németország) Neckar folyó feletti új ferdekábeles gyalogos-, és kerékpáros híd 42.64 + 146.32 + 33.24 m-es támaszközökkel. A híd változó ellipszis keresztmetszetű pilonnal és önsúlyra teherhordó, majd utólagosan kibetonozott acél merevítőtartóval épült. A bonyolult geometriájú acélszerkezet kiviteli terveit készítettük.
Részletek >2014. október

Építik a 21-es út műtárgyait. Beemelték a B165 öszvérszerkezetű híd acélszerkezetét. A hídfőkbe mereven befogott acéltartók a felette elkészülő vasbeton pályalemezzel közel 50 m nyílás áthidalására válnak alkalmassá mezőközépen mindössze 1,35 m szerkezeti magassággal. E hídtípus gazdaságos lehetőséget nyújt a gyorsforgalmi utak felett készülő szerkezeteknél a közbenső alépítmény elhagyására.
Részletek >

 
 

2014. szeptember

Készül a kerékpáros kalandparki híd együttes a Zagyva-folyó fölött. A látványos turisztikai beruházás részeként egy ferdekábeles hidakból összeállított „kalandos” geometriájú híd-komplexum tervezésére kaptunk megbízást. 
Részletek >


 
 

2014. szeptember

Beemelték a bajai Türr-csatorna felett készülő gyalogos-, és kerékpáros acélszerkezetének középső (záró) elemét. A híd a Petőfi-szigetet és a Nagy Pandúr-szigetet köti össze. Különböző tervfázisokban már közel húsz éve foglalkoztunk e híd különböző változataival mely jelenleg már átér a túlsó partra. Átadás várhatóan decemberben.
Részletek >


 
 

2014. szeptember

Elkészült a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút beruházásának keretében az körmendi gyalogos felüljáró. A gyalogos felüljáró a Kossuth utcából indulóan – a vágányok felett áthaladva – biztosít kapcsolatot a két város-résszel, a vasúti peronokkal, és az időközben áthelyezésre kerülő autóbusz pályaudvarral. A két cső ívvel merevített utólagosan kibetonozott pályalemezes, többtámaszú acél gerendahíd egyedi szerkezete több Magyarországon ez idáig nem alkalmazott szerkezeti részletet is tartalmaz.
Részletek >


 
 
2014. szeptember

Elkezdődött a dél-balatoni vasútvonal átépítése. Az építéshez kapcsolódó komplett tervezési feladatokat a RING Mérnökiroda - Speciálterv Kft. konzorcium látja el.


 
 

2014. augusztus

Építik a Békéscsaba, Orosházi úti felüljárót, melynek koncepció és engedélyezési terveit készítettük. A pilon kiviteli szerkezeti terveit és a technológiai terveket szintén társaságunk készítette el.
Részletek >


 
 

2014. július

Készül a Hatvan - 3. sz. főút – 21. sz. főút csomópont átépítése. A társaságunk által tervezett csomópont lehetővé teszi a százéves elégtelen geometriájú és teherbírású közúti híd átépítését a forgalmas csomópont folyamatos üzeme mellett. A beruházás keretében egy vasút feletti 130 m-hosszú acél híd, három gyalogos-kerékpáros aluljáró és egy vasbeton kerékpáros híd épül.
Részletek >

 
 

2014. április

Nemzetközi építészeti díjat kapott a Szent Gellért téri állomás.
Részletek > 
 
2014. március

Építik a 8 sz. főút Székesfehérvár Ny-i. elkerülő III. szakaszát (0+000-7+036 km sz. között), mely szakasz műtárgyainak kiviteli terveit cégünk készítette.

 
 

2014. március

Átadták a M4-es metróvonalat. Társaságunk készítette a Kelenföldi pályaudvar és Szent Gellért téri metróállomások kiviteli szerkezeti terveit.
Részletek >


 
 
2014. január

Épül a váci vasútállomás. Az átépítés kiviteli terveinek generáltervezését a RING Mérnökiroda - Speciálterv Kft. konzorcium végzi.

 
 

2013. november

Németországban átadták a forgalomnak a Wertach folyó feletti új közúti völgyhidat, mely a korábbi híd alépítményein készült el a régi felszerkezet cseréjével. Az új öszvér felszerkezetet a meglévő acélszerkezettel összekapcsolva egyszerre mozgatták. A híd 52.43 m + 3x62.75 m + 52.43 m támaszkiosztású iker-szekrény főtartós öszvér híd.
Részletek >

 
 
2013. szeptember

Az év hídtervezője, Feketeházy János-díjat kapott Pál Gábor cégünk igazgatója, vezető tervezője.
További információ itt. 

 
 
2013. augusztus

Épül az M43 autópálya, Makó-Csanádpalota/Nagylak (34+600 – 57+724,49 km sz.) közötti szakasza. Cégünk készítette a hidak kiviteli terveit.

 
 


2013. augusztus

Elkezdődött a Váci állomás átépítése, a kivitelezéshez tartozó generáltervezését cégünk végzi.

 
 

2013. június

Átadták a közúti forgalomnak a felújított Marcaltői Rába-hidat. A meglévő alépítmények felhasználásával készült hídszerkezet mederhídja ortotróp pályalemezes alsópályás acél ívhíd. Az ívek az 1883-ban épült Szegedi Tisza híd felrobbantott és újrafelhasznált acélanyagának felhasználásával készültek a II- világháború után. A felújítás során eltávolították a vasbeton pályalemezt, kicserélték a vonóvasat és új ortotróp pályalemezt építettek be. Az átépítés során a 71 m támaszközű mederszerkezet stabilitásának megőrzése az ívszerkezethez kapcsolt ideiglenes acél segédszerkezet felhasználásával történt. A technológiai terveket társaságunk készítette.  
Részletek >

 
 

2013. március

A Magyar Acélszerkezeti Szövetség „Az Év Acélszerkezete” díj III. helyezettjének választotta a Szombathelyi Csaba utcai felüljárót. Az erősített kereszt-tartókkal és szélráccsal merevített nyitott főtartós öszvér-szerkezet megnövelt kereszteloszlásának köszönhetően karcsú felszerkezettel és a geometriai kötöttségekhez alkalmazkodó támaszelrendezéssel készült. A híd és az építéstechnológia komplett tervezését társaságunk végezte.
Részletek >

 
 

2013. március

A Magyar Acélszerkezeti Szövetség „Az Év Acélszerkezete” díjjal tüntette ki a Marcaltői Rába-híd építőit. A több, mint százéves híd főtartószerkezete a Szegedi közúti Tisza-híd elemeiből készült a II. világháború után. Az építés során cserélni kellett a teljes vasbeton pályát és a vonó rudat. A híd pálya eltávolítása utáni kritikus állapotban a szerkezet stabilitását ideiglenes merevítő- rendszer biztosította. Az építéstechnológia tervezését társaságunk végezte.
Részletek >

 
 

2012. október

A tervezettnél közel 3 hónappal korábban, október 18-án hivatalosan is átadták a közúti forgalomnak a szombathelyi Csaba utcai felüljárót..
Részletek >

 
 
2012. augusztus

Átadták a Kápolnásnyéki állomás műtárgyait. A műtárgyak a Tárnok – Székesfehérvár vonalszakasz átépítési projektjéhez tartozott.
További információ itt.

 
 
2012. július

Készül a Budapest-Esztergom vv., mely szakaszon több műtárgy felújítási és építési terveit cégünk készített el.
Részletek >

 
 
2012. július

2012. július 15-én átadták a felújított Közvgóhíd - Ráckeve vv. 142+59 hmsz-ben lévő, Soroksári Duna-ág feletti HÉV hídat. A felújítás keretén belül többek között cserére kerültek az 1956-os Dunaharaszti földrengés (Sieberg-Mercalli-skála alapján VIII-as, a Richter-skála alapján 5,6-os erősség, a fészekmélység Dunaharaszti alatt 10-15 km) során sérült, híd alátámasztását biztosító saruszerkezetek. A cseréhez szükséges építési fázisok statikai tervezését társaságunk végezte.
Részletek >

 
 
2012. február
2012 év elején átadták a forgalomnak az újjáépített Szécsény-Pösténypuszta - Pető (Pet’ov) közötti Ipoly-hidat a hídhoz kapcsolódó, a településeket összekötő csatlakozó útszakaszokkal együtt. Két hidat terveztünk az útvonalra, az Ipolyon átívelő új szerkezetet, valamint a szlovák oldalon található, Galábocsi (Glabusovsky) patakot áthidaló kisebb hidat.
Részletek >
 
 
2011. október

Az újjáépített Ráróspusztai Ipoly-híd technológiai terveként a híd pilléreire függesztett zsaluzat tartó szerkezetét terveztük.
Részletek >

 
 
2011. augusztus

A hirhedt vörösiszap katasztrófa vis major beavatkozása volt, a pici, de annál fontosabb Torna-patak híd ideiglenes megerősítése. A híd az iszappal szennyezet területek megtisztításának útvonalán helyezkedett el, teherbírása messze nem elégítette ki a kármentesítés miatt szükséges igényeket, ezért gyorsan kialakítható erősítést terveztünk azzal a peremfeltétellel, hogy a híd a kármentesítést követően felújításra kerül. A felújítás tervét is cégünk készítette.
Részletek >

 
 
2012. június


2012. június 28-án átadták a 62. sz. főút M8 (Duna-híd) Székesfehérvár - Perkáta közötti elkerülő szakaszát.
Részletek >2012. február

Hídavatás az Ipolyon. Átadták az Ipoly felett átívelő Katalin hidat. A híd kiviteli terveit társaságunk készítette.
Részletek >

   
2010. december

Cégünk a Közel-Keleten több, mint 40 db vasúti hidat tervezett, melyek összhosszúsága meghaladja a 20 kilométert.

   
2010. december

Befejeződtek a Vajdahunyad vár hídjainak rekonstrukciós munkái.
Vajdahunyad sétány közúti híd >
Washington György sétány gyalogos híd >

   

2010. november

A patinás Gyulai Fehér-Kőrös híd felújítása idén március 16-án  indult. A meglévő pályalemez bontása június 16-án kezdődött, ezt követően teljes útzár lépett érvénybe a hídon. A beruházás közel 400 millió Ft-ba került, a hidat november 29-én adták át a forgalomnak.
(Forrás: beol.hu)
Részletek >

   

2010. november

Elkészült a 8.sz. főút 44+158.8 km szelvényben a 72 sz. út átvezetésére szolgáló V-lábú híd.
További információ itt.

   

2010. november

Elkészült a Népszínház utcai szellőző alagút.
Részletek >


   
2010. július

Dabas városközpont rendezése egy IVS-ből és ehhez rendelt akcióterületi tervből kiinduló városrehabilitáció. Társaságunk a fejlesztési projektben a közlekedés tervezéséért volt felelős.
(Forrás: epiteszforum.hu)

   

2010. július

Hétfőn nyitották meg a forgalom számára a 12 km hosszú, kétszer két sávos M31-es autópályát, amely az M0-ás körgyűrű északkeleti részét köti össze az M3-as autópályával Gödöllőnél. A mintegy 25 milliárd forintba kerülő M31-est az Európai Unió Kohéziós Alapja 85 százalékban finanszírozta. Társaságunk az új autópálya szakaszon két új hidat és az M3 csatlakozásánál három hídszélesítést tervezett.
Forrás: vasnepe.hu)
Részletek>

   

2010. június

Lezárult a műszaki átadás-átvételi eljárás a 46. számú főút 41+235 km szelvényében lévő endrődi Hármas-Körös hídon. Az átadással egyidejűleg a jelenlegi váltakozó irányú forgalom megszüntetésre került, a forgalom két irányban, de szűkítés mellett került átvezetésre az ideiglenes forgalomba helyezési határozat kiadásáig.
Részletek>

   

2010. május

Átadták a Mosonmagyaróvárt a szigetközi Halászival összekötő Mosoni Duna-ág hidat. A korábbi egysávos híd megerősített alépítményére tavaly  ősszel ráúsztatták a szárazföldön összeszerelt acélszerkezetet, így a május 28-án felavatott hídon ezentúl kétszer egy sávban haladhat majd a forgalom. Részletek>

   

2010. április

Megkezdődött a Gyulai Fehér-Körös híd építése.
Részletek >
Szavazás a híd színéről>


   

2010. március

Építményeink védelme konferencia, Ráckeve: "Acélhidak erősítésének tervezése" c. előadás (PDF 4,9 MB)
Letöltés>

   

2010. március

Átadták az új M6-os autópálya Dunaújvárostól Pécsig tartó szakaszát. Társaságunk az M6 és M60 autópálya szakaszokon 16 híd kiviteli és 28 híd engedélyezési és tender tervét készítette el.
Részletek>

   

2010. január

Megkezdődött a Tópark projekt közúti hídjainak építése.
A híd színéről szóló szavazást lezártuk.
Szavazás eredménye>
Részletek>

   
2009. december

Terveink alapján elkészült az M7 autópálya Pusztazámor - Tárnok közötti csomópont teljes értékű kiépítése, és 2009. december 21-én átadásra került a forgalomnak. A beruházás során elkészült az M7 autópálya jobb felhajtóága, valamint a bal pálya lehajtóága és összekötése a már meglévő csomóponti elemekkel.
(Forrás: dko.hu, nif.hu)


   

2009. október

Halászi híd úsztatása - video
Részletek>

   

2009. október

Szavazás a Gyomaendrődi Hármas-Kőrös híd színéről. A szavazás lezárult. Részletek>

   

2009. június 24-27.

VII. Vasúti Hidász konferencia, Kecskemét: "Kelenföldi pályaudvar alatti metróállomás tervezése" c. előadás (PDF 9,2 MB)
Letöltés>

   

2009. május

Megkezdődött az Endrődi Hármas-Kőrös híd építése
Bővebben>

   

2009. március

A DBR 4 metro fúrópajzsai elérték a Szent Gellért téri állomást
Bővebben>

   

2009. március

Megkezdődtek az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep bővítésének szerkezetépítési munkái
Bővebben>

   

2009. február

Megkezdődött a Halászi Duna-ág híd építése
Webkamera>
Bővebben>

   

2009. január

A Speciálterv Kft. idén az Aquincum Racing csapatát támogatta a Budapest-Bamako rallyn.
Bővebben>